Blog

ZA LJUBITELJE MAKA

Vrlo jednostavan kolač je pred vama. Za ljubitelje baklava sa makom biće sjajna zamena, jer je sočan i pun maka, a brzo se pravi! sastojke kao što su brašno, griz, ulje i šećer možete prilagoditi vašim željama…

Mi smo kolač sad pravili u obliku zeca jer je Maksim hteo kolac / nesto slatko u tom obliku, ja sam htela nesto sa makom i… tako smo se ukombinovali i napravili ovaj kolačić. 

  • 2 čaše kisele vode
  • 1 čaša speltinog griza @speltajokic
  • 1 čaša bezglutenskog brašna @aleksandrijaglutenfree
  • 2 čaše panela šećera
  • Pola čaše otopljenog kokosovog ulja
  • 100 g mlevenog maka
  • 1 prašak za pecivo

Rernu zagrejati na 180C.

Pomešati suve sastojke pa dodati ulje i kiselu vodu. Dobro promešati.  

Ja sam 2/3 smese izlila u silikonki kalup u obliku zeca I pored toga jos u male silikonske modlice za mafine (15 komada). Inače, možete koristit pleh veličine 20×30 cm.

Kolač peći od 25 do 30 minuta.

U šerpicu sipati čašu vode I čašu panela šećera i sok pola limuna. Kad prokuva i šećer se otopi, kuvati još 1-2 minuta. Zatim preliti preko kolača. Ostaviti da se natopi, ohladi pa seckati i…

Uživajte!

 

 

 

danijela

KRCKAVI ČOKO-KIKIRIKI KOLAČ

Ukoliko volite čokoladu i kikiri, ovaj hrskavi kolačić osvojice vaša nepce. Hrskavnos mu daje seckani kikriki i kukuruzne pahuljice koje proizvodi Slavuj Grečka . Takođe, kora je napravljena od brašna polbe od istog proizvođača.

 

Pomešati za koru:

110g brašna od polbe @slavujgrecka

150g kokosovog šećera

40g sirovog kakao praha

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica praška za pecivo

Pola kašičice soli

120 ml mlaćenice (sojino mleko + 1 kašika limunovog soka, pomešati 10 minuta pre upotrebe)

2 čija jajeta (2 kašike čia semena I 6 kašika vode, dobro promešati I ostaviti 10 minuta pre u potrebe)

60ml otopljenog kokosovog ulja

120 ml čokoladnog sojinog mleka (ili napraviti kakao)

Umešati suve sastojke, zatim dodati pomešane mokre sastojke. Dobro umutiti i izliti u pleh 30*20cm, peći u zagrejanoj rerni na 170C. Obzirom da je kora tanka, potrebno je 15 ak minuta da se ispeče!

Drugi kikriki sloj

Koru premažite sa 150g tečnijeg kikiriki putera koji ste pomešali sa seckanih 150g kikirikija. Ukoliko je kikiriki puter rvrd, zagrejte ga malo u mikrotlanasoj I otpustiće se.

Treći čoko sloj

 

Na pari otopite 200g crne čokolade, 60 ml kokosovog ulja, 100g kukuruznih pahuljica @slavujgrecka I 60g kokosovog šećera. Kukuruzne pahuljice stavite odmah, kako bi malo odstojale u čokladi dok se topi i time malo omekšale ali i dalje ostale krckave. 

Preliti preko kikiriki sloja, kada se malo ohladi smesa.

Sačekati da se čokoladni sloj stegne, zatim seći kolačiće u željeni oblik i poslužiti ih.

Prijatno!

 

danijela

MODERNIZOVANA PROJARA BEZ GLUTENA

Vrlo jednostavan recept, starinski, pomalo obučen u novo ruho, jer je veganiziran 😊 Ono što ja nazivam projarom – pravila se od belog kukuruznog brašna plus voda i so. Ne znam da li ste ikada to probali, kod nas u Vojvodini to baš nije uobičajena „proja“ ali ako zađete dole ispod Dunava, i te kako možete da naiđete na projaru. Pravi se od belog ili žutog kukuruznog griza / palente. Ova moja verzija je podjednako ukusna, i brzo se pravi, bukvalono vam je potrebno 5 minuta da sastojke pomešate a onda vam preostaje samo da sačekate da istekne vreme za pečenje….

Palenta koju proizvodi @aleksandrija_glutenfree je sastavljen od griza od prosa (33,33%), pirinčanog griza (33,33%) i kukuruznog griza (33,33%) . Ova kombinacija savršeno mi se uklopila u, kao što već rekoh, modernizovanu verziju projare. Uz samo nekoliko dodatnih sastojka, dobićete ukusnu večeru, doručak ili dodatak za ručak.

Potrebno vam je 

  • 500g palente od kukuruznog brašna, prosa i pirinča
  • 350g vegan jogurta (recept možete pronaći ovde)
  • 150g kisele vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica sode bikarbone

po želji:

2 struka mladog crnog luka, sitno isekanog, ubacite u smesu

Postupak:

1. Rernu uključite na 180C

2. U tiganj u kom ćete peći projaru, stavite nekoliko kašika sojinog putera i par kašika maslinovog ulja (samo ulje zagori!).  Ja projaru najviše volim da pravim iz livenog posuđa. Tiganj ubacite u vruću rernu, puter/ ulje treba da se otopi, počne da cvrči i peni, pomalo da menja boju na braon, tada je pravo vrreme da izlijete smesu i da nastavite sa pečenjem projare.

3. Smesu jednostavnoi umutite kašikom/ špatulom i prelijte je u vreli puter/ulje.

4. Smesu pecite oko 35-40min dok ne porumeni i počne da se odvaja od stranica. Pazite i da je ne presušite!

5. Poslužite je uz jednostavne dodatke, kao što su salate i orasi.

Prijatno!

danijela

Badem tart bez glutena sa kremom od citrusa

Uživajte u hrskavoj kori sa kremastim punjenjem od citrusa! Kora je napravljena od bezglutenskog brašna od prosa, koje proizvodi proizvođač iz Srbije Aleksandrija Glutenfree .

 

 

 

Badem tart bez glutena sa kremom od citrusa

 

·         100g mlevenog, pečenog badema

·         2 šolje bezglutenskog brašna od prosa @aleksandrija_glutenfree

·         2 kašike skroba od tapioke @aleksandrija_glutenfree

·         4 kašike šećera od kokosa

·         1 kašičica soli

·         4 jaja od lana (4 kašike mlevenog zrna lana pomešati sa 12 kašika vode i ostaviti da odstoji 5-10minuta)

 

1.      Sastojke pomešati i dodavati hladne vode (oko 1dcl) dok se ne zamesi mekano ali nelepljivo testo. 

2.      Testo razvući oklagijom preko pekpapira koje ste posuli brašnom od prosa, razvući ga u obliku kalupa za tart. Ja sam koristila okrugao, prečnika 28cm.

3.      Višak testa sa ivica odsecite.

4.      Pecite u zagrejanoj rerni na 175C 30min. 

 

Krema od citrusa

1. Oprati sodom bikarbonom jedan limun, lajm, narandzu i mandarinu. Izrendat im korice (beli deo ne! jer je gorak).

2. Iz istih citrusa iscediti sok (ja sam dobila oko 2dcl)

3. U tiganj staviti konzervu kokosovog mleka (punomasno) i dodati narendane korice, sok, 2 kašike a I 4 kašike šećera od kokosa . 

4. Mešati dok smesa ne počne da ključa i da se zgušnjava. 

5. Naliti je preko kore za tart kad se malo prohladi 

6. Gotov tart stavite i frižider kako bi se krema brže stegla. 

7. I to je to! Spremno za posluzenje!

8. Koricu možete ispeći i dan, dva ranije.

9. Najbolje bi bilo da tart malo odstoji kako bi kora malo omeksala ali nije neophodno… :)

Lep pozdrav,

 

danijela

VEGAN JOGURT OD INDIJSKOG ORAHA I SOJE

Jako sam zadovoljna što sam otkrila dobitnu kombinaciju za pravljenje domaćeg, vegan jogurta! Sad ga uvek imam u frižideru i najčešće ga koristim za doručak, kao dodatak za piće uz slane kombinacije, jogurt- kašu sa raznim vočnim dodacima, za prelive za salate… njamiiii!!!

 

Recept je zaista jednostavan, i potrebno vam je nekoliko stvarčica da biste ga napravili… Probajte!

POTREBNE NAMIRNICE

  • 60g sirovog indijskog oraha potpiti preko noći (ili ako vam je hitno, u proključalu vodu na pola sata)
  • 600ml sojinog mleka
  • I jedan kupovni vegan jogurt

 

Ovu su potrebni sastojci za vege jogurt. Zašto pominjem kupovni jogurt? Posle pokušaja sa probioricima, limunovim sokom, jabukovim sirćetom, … i drugim pokušajima 😊 ipak za kućnu varijantu, najlakše je (po meni) napraviti jogurt od gotove

Ja sam kupila Makrobiotikov sojin jogurt, koji verujem možete naći u skoro svim radnjama zdrave hrane.

Postupak pravljenja u aparatu za jogurt:

1.       Oceđene indijske orahe staviti u blender i dodati 1dcl sojinog mleka (odvaditi od 6dcl) i izblendiratai dok se oraščić skroz ne usitni.

2.       Pomešati sa ostatkom mleka i u to dodati 6k supenih kašika jogurta.

3.       Smesu dobro pormešati i presuti u posudice u aparatu za pravljenje jogurta. Aparat se uključi i odstoji preko noci (najbolje od 4 do maks 8 sati ) i ujutru imate jogurt! U tom trenutku je još uvek topao pa je najbolje da ga promešate (odvoji se sloj vode) i ostavite ga da se ohladi.

4.       Što proces duže traje, konačni jogurt postaje kiseliji!

5.       Ja napravim 6 teglica od kojih jednu koristim za sledeću turu jogurta. Znači samo jednom kupujete gotov jogurt.

6.       Jogurt može dugo da stoji u frižideru i po 10ak dana, možda bude za nijansu kiseliji ali ne znalajno.

7.       Ja ga ne sladim ali po želji možete ga zasladiti.

 

 

Postupak pravljenje jogurta bez aparata za jogurt:

1.       Oceđene indijske orahe staviti u blender i dodati 1dcl sojinog mleka (odvaditi od 6dcl) i izblendirati dok se oraščić skroz ne usitni.

2.       Da bi se jogurtna kultura aktivirala, potrbno je mleko da ugrejete. Ne sme nikako da provri ili da bude vrelo vec da bude toplo – test na dlanu – sipajte par kapljica, kad osetite da je toplo, spremno je. To je temperatura oko 43C, ako imate kuhinjski termometar, to će vam veoma olakšati posao.Takođe, i mesto na kom ćete praviti jogurt narednih 4-8 sati treba da je toplo – najbolje bi bilo da to uradite u rerni. Zagrejte je na temperaturu od 43 C, stavite teglice unutra i ne otvarajte narednih 6 sati u proseku… Nekad će biti potrebno i duže vreme, čak i do 8 sati da bi se kulture aktivirale.

3.       Teglice možete ukriti i u krpu pa staviti u rernu, držaće dodatnu temperaturu.

4.       Što proces duže traje, konačni jogurt postaje kiseliji!

 

Ja sam zaboravila ukus klasičnog jogurta  a nevegani koji su probali moj kažu da podseća na kefir ali da na kraju ostavlja slatkasti ukus u ustima od indijskog oraščića. Kremast je i baš ukusan!

 

Javite da li vam je uspeo!!! 

danijela

BEZGLUTENSKE NJOKE SA PESTOM TRAPANEZE

Uz kuvanje možete da opustite misli, da odlete negde drugde, da vas ponesu mirisi, ukus i kompletni doživaljaj jela. Danas je bio dan kad je bilo potrebno pobeći od realnosti. Ne biste da gledate, ali svi pričaju sa svih strana… A onda i sami pogledate da vidite da li sanjate ili su ljudi zaista poludeli… Pa vam se koža naježi na zvuk sirena, pogled bespomoćnih ljudi i dece… I shvatite koliko ste bogati, i koliko puno imate…

 

gnocchi gf

·         350g kuvanog krompira

·         50g sojinog mleka

·         2 kašike maslinovog ulja

·         Jedna glavica pečenog belog luka (peći u rerni na 180C, umotan u aluminijumsku foliju sa mlao maslinovog ulja, ili dok pečete nešto drugo, ubacite celu glavicu. Peče se oko 30-40 minuta)

Napraviti pire i kad se ohladi, dodati

·         200g besan brašna I umesiti testo.

Testo treba da je nelepljivo, ali nikako tvrdo! Ukoliko treba, dodajte još brašna tako što ćete pomalo pobršniti podlogu a zatim pokupiti dok mesite testo, nemojte preterati sa količinom.

Testo razvuci u okrugle trake, precnika oko 1cm, pa ih seci na komade duzine 1.5cm.

Svaki komad spustiti niz viljušku da bi se napravio urez. Zašto se ovo radi? Na taj način, sos se lepše uhvati na svaki komad testa.

Sad već formirane njoke puštati u ključalu posoljenu vodu. Kad isplivaju na površinu, ostaviti ih da se kuvaju još 2,3 minuta a zatim ih oceđene prebaciti u posudu u koju ćete dodati sos od

 

·         40g pečenih badema

·         srednja sveža paradajza

·         50g suvog paradajza

·         1 češanj belog luka

·         40g nutritivnog kvasca

·         3 kašike maslinovog ulja

·         Nekoliko grančica svežeg bosiljka (ukoliko ga nemate, zamenite ga sa nekoliko kašika vega pesto)

·         Limonov sok, 2-3 kašike

·         Biber, so – po ukusu

 

Po želji, sos možete zagrejati u tiganju pa u njega dodati njoke ili ga samo hladnog preliti preko njoki.

Pravo bogatstvo ukusa!

Svim ljudima dobre volje na zemlji, želim mir.

 

 

danijela

SLATKI PLADANJ ZA DAN ZALJUBLJENIH

…. i šta na njemu možete naći…. klasičan francuski crepes, tj ono što mi nazivamo palačinkama. Zatim američke palačinke, kao i mini palačinkice u simbolično roze boji, poznatije kao cereal pancakes… Od namaza imamo kikiriki puter, javorov sirup, slatko od jagoda, čia džem od borovnica i najukusniju zdravu nutelu, ili bolje reći namaz od lešnika…. I još malo za grickanje, pokoji lešnik i malo pekan oraha. Sretan dan Ljubavi, ali volite sebe i druge svakog dana!

smanjena 2

KLASIČNE PALAČINKE OD SPELTINOG BRAŠNA

  • 2 šolje speltinog brašna
  • 1 šolja biljnog mleka po izobru
  • 1 šolja kisele vode
  • 1 šolja vode (smesa ce se zgusnuti pa ćete dodavati još vode)
  • 2 kašike kokosovog šećera
  • Pola kašičice h.soli
  • Pola kašičice sode bikarbone
  • Pola kašičice ekstrakta vanile (opciono)
  • Pola kašičice cimeta (opciono)

 

 

Smesu umutiti i peći na tiganju koji se ne lepi koji premažete sa malo kokosovog ulja. Ukoliko se smesa zgusne, razredite je sa malo vode.

NAJBOLJA I NAJKREMASTIJA ZDRAV NAMAZ OD LEŠNIKA 

 

  • 200 g sveže ispečenog lešnika
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • Ukoliko imate – 2 kašike kakao maslaca (otopljen na blagoj temperaturi!), nemojte dodavati običan maslac!!!
  • 30-40g kakao praha @justsuperior
  • 4 kašike kokosovog šećera -regulisite prema svom ukusu, ali nama je ovo sasvim dovoljno slatko

 

 

Lešnike prvo same izblendirati, pa dodati ostale sastojke i blendirati dok se sve ne sjedini i postano tečno i kremasto. Njalepši je baš takav, dok je najsvežiji, jer posle se stegne od ulja i maslaca (pogotovo ako ga stavite na hladno) ali ni onda dugo ne traje.. jer se brzo pojede u svakom slučaju!

VALENTINOVO 2 MALA

MINI CEREALS PALAČINKE

  • 170g belog brašna
  • 10g gustina
  • 30g kokosovog šećera
  • 250ml biljnog mleka
  • Kašičica cvekle u prahu
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 20ml otopljenog kokosovog ulja

 

 

Za ove palačinkice preporučujem vam da smesu na zagrejan nelepljiv tiganj, sipate iz plastične flaše sa pipom (ili kako već zovete taj deo za piće), ili iz plastičnih flaša koje koriste za sipanje soseva/ preliva po restoranima. Ja sam je kupila u Metrou, za nekih 100rsd i sjajno radi posao!

Palačinkice pravite tako što smesu istiskujete na tiganj u prečniku od 1cm i dok iscedite 10ak na tiganj, već će biti vreme da okrećete prvu. Ja to radim malom viljuškicom, tako mi je najlakse od svih sredstava koje sam isprodala.

Iako deluje komplikovano, brzo se peku i deca se uvek oduševe!

ČIA DŽEM OD BOROVNICA

100g borovnica staviti da prokuva sa 100g vode.

Kad prokuva, isključiti šporet, dodati 3-4 kašike javorovog sirupa i 3 kašike chia semenki. Dobro promešati i ostaviti da se ohladi pre služenja. 

Ovakav džem možete držati u frižideru i iskoristiti za 3-4 dana.

ČORBA OD SOČIVA I KROMPIRA

Čorbe u prohladnim jesenjim danima, uvek dobro dođu… A ova čorbica je zasitna i prijace vašim stomacima.

lentil supa


SASTOJCI:
– 1 crni luk, sitno iseckan
– 3 čena belog luka, sitno iseckan
– 4 srednja krompira, iseckani na kocke
– 1 šolja zelenog sočiva, prethodno potopljeno na najmanje 4 sata
– 1 šolja pirea od bundeve
– 1 kašičica bio vegete, soli, po pola kašičice bibera, karija, đumbira u prahu I slatke paprike
🧡
Luk propržiti na malo masinovog ulja, kad omekša dodati beli luk a odmah zatim ostale sastojke, naliti vodom i kuvati dok sočivo i krompir ne omekšaju. Vodu nalijte onoliko koliko želite da bude gustina čorbe.
🍁
Jer šta ima bolje od gustih čorbica u ove jesenje dane?
🧡
Do sledećeg recepta, ostajte mi zdravo!

danijela

TALJATELE SA VEGAN KOZIJIM SIROM

Ljudi, odmah u kuhinju!

bundeva taljatele


SASTOJCI:
· 150g taljatela (ili paste po izboru)
· 2 čena belog luka, sitno iseckana
· 1cm svežeg đumbira (zameniti ga kašičicom začina)
· 2 dcl ovsene pavlake za kuvanje
· Pola šolje pirea od bundeve
· 100 g vegan fete Viofast
· So, biber, kajenski biber
· Nekoliko grancica sveže žalfije
🌱

 

POSTUPAK:

U proključaloj i posoljenoj vodi obariti taljatele. Dok se kuvaju, spremiti sos.
🌱
Sitno iseckati beli luk i đumbir i propržiti na maslinovom ulju. Kad puste mirise, dodati pire od bundeve, a odmah zatim naliti i ovsenom pavlakom za kuvanje. Možete koristiti I sojinu, koju nađete. Ja je kupujem u @dm_srbija , uvek je ima. Ukoliko je ne nađete, u 2dc biljnog mleka po izboru, rastvorite kašiku gustina i time nalijte sos.
🌱
Ubaciti oko 50g rendanog (izmrvljenog) Violife feta sira. Zašto sam u receptu rekla – koziji sir? Zato što meni taj sir baš ima šmek na koziji sir 😊. Sir će se rastopiti u sosu.
🌱
Razdredite ga sa još 1 dcl vode, posolite, pobiberite, dodajte I kajenskog bibera po ukusu. Sos je gotov.
🌱
Taljatele obarene al dente, prebacite u sos. Nek odstoje minut – dva, taman dok na zagrejano maslinovo ulje propržite seckanu svežu žalfiju. Kad postane hrskava, gotova je I prelijte je zajedno sa uljem preko testenine.
🌱
Narendajte/izmrvite ostatak sira preko testenine. I to je to!
🌱
Javite utiske, ovo je P E R F E C T!
🌱
🐐Nijedna koza nije bila povređena u toku pravljenja ovog sjajnog I brzog jela🐐
Stay good

danijela

ČOKOLADA SA EKSPANDIRANIM ŽITARICAMA

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam eu hendrerit nunc. Proin tempus pulvinar augue, quis ultrices urna consectetur non.

simon hill

Ne znam da li pratite profil Simon Hill-a @plant_proof ali ako vas interesuje pogled I razmisljanje jednog čoveka o biljkama i o životu zasnovanom na biljkama, preporučujem vam da ga zpratite ili da poslušate neki od njegovih zanimljivih podkasta. Nedavno je objavio knjigu “Proof is in the Plants”, a obzirom da je Australijanac, moj primerak putuje iz Australije već meseca dana 😂 (verovatno je zaglavljena na nekoj plaži na Zanzibaru 🌴pre nego što stigne u hladnu Srbiju 😊 )… ali dok čekam knjigu, evo jednog recepta po Sajmonu, za pravu čokoladu, baš onakvu kakvu bi trebalo da jedemo kad poželimo da se zasladimo I to baš čokoladom.

 

POTREBNI SASTOJCI:
– ½ šolje otopljenog kakao putera
– ¼ šolje kakao praha kod mene @topfood.rs
– ¼ javorovog zaslađivača
– 1kašičica cimeta
– ½ kašičica himalajske soli
– 1 ½ šolje ekspandiranih žitarica, ja sam koristila heljdu i amarant i nekoliko kašika seckanih lešnika

simon hill

 

 

PRIPREMA:

Najvažnije je otopiti kakao puter na tihoj vatri! Kad je otopljen dodajte ostale sastojke I na kraju umešajte ekspandirane žitarice. Promešajte da se žitarice ravnomerno oblože čokoladom. Čokoladu razlijte preko pekpapira (ili u neke modlice po želji) I sačekajte da se dobro stegne. Onda… uživajte! 

Istu smesu, tj čistu čokoladu možete napraviti i bez ekspandiranih žitarica, samo sa lešnikom ili sa drugim dodacima po želji