HRSKAVE KESADILJE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam eu hendrerit nunc. Proin tempus pulvinar augue, quis ultrices urna consectetur non.

quesadillas5

Svi ukusi Meksika u maloj hrskavoj kesadilji.. Dobro, puno ukusa, ne bas svi… 😆

 

Za kesadilje su vam potrebne tortilje, jednu ostavite celu, a drugu savite na pola, pa jos na pola i odsecite nožem (ili makazama) oko 2-3 cm. Treba da dobijete manji krug, tj tortilju manjeg obima.

 

Slojeve za ovu kesadilju slažete na većoj tortilji ali ostavljate po 3-4 cm prazno uz ivicu tortilje. 

Prvi sloj je malo rendanog biljnog sira. Sledeći je salata: 
paradajz

crveni luk

sveža paprika

avokado

sve iseckano a zatim začinjeno svežim korijanderom i lajmom, cili papricicom, solju, biberom I maslinovim uljem… Ovu kombinaciju možete jesti i kao salatu :)

 

 

Crni pasulj kod nas se ne koristi dovoljno, on je bogat izvor proteina i vlakana. Crni pasulj je bogat vitaminima i mineralima, kao što su vitamin A, kalcijum, gvožđe, mangan. Takođe, ima visok nivo flavonoida, koji poseduju antioksidantne sposobnosti, posebno anthocianin, a sadrži i neke omega-3 masne kiseline. Crni pasulj je odličan izvor folne kiseline u ishrani, a ima i izuzezno visok nivo jednog od retkih jedinjenja molibdena kog je veoma teško uneti zdravim režimom ishrane. Može pomoći kod regulisanja nivoa šećera u krvi, za funkcionisanje nervnog sistema, prevencija kardiovaslukarnih oboljenja… Ja ga kupujem na merenje u radnjama zdrave hrane, nema ga u svim radnjama ali se nađe. Kao i klasičan pasulj i sve druge mahunarke neophodno ga je potopiti, najbolje preko noći (ne više od 12h), kako bi se brže skuvao ali i zbog fitinske kiseline. 

 

Nakon što ga obarite, začinite ga kuminom, možete propržiti kumin na maslinovom ulju pa na kratko dodati i pasulj ili samo u kuvani dodati začin. To je sledeći sloj u kesadilji.

 

Sve još malo pospite obarenim kukuruzom secercem.

 

 

A tajna hrskavosti je u sledecem – dodajte barem! po saku skrckanih tortilja cipsica u svaku kesadilju… Ovde mislim na onaj kupovni čips tortilju, znači možete birati koji ukus želite da dodate (mislim na čili, slani ili koji već kupujete).

 

Poslednji sloj je opet rendani biljni sir  – ovo je bitna prva i poslednja stavka jer je potrebno vezivno sredstvo, tj da se slepe tortilje. 

 

Preko ovog stavite poklopac tortilju, tj manji izrezani krug i donju tortilju savijte na gore učvrstite čačkalicama, pecite prvo donji deo (sa čačkalicama) na suvom, zagrejanom tiganju, dok se sir ne rastopi (oko 2 minuta) a zatim zapecite i gornji deo tortilje. Ja za ovo koristim gril tiganj jer volim vizuelno kao izgleda krajnji rezultat (štraftice :D)

 

Vamos a Mexico!!!

 

quesadillas1
quesadillas4

LLots of Mexican flavour in a small and crispy #quesadilla .

🌮Layer of salad mix – chopped tomato, avocado, pepper, red onion, cilantro, dressing made of lime, chilli flakes, olive oil, salt n pepa. 🌮Layer of #blackbeans with #cumin
🌮Layer of boiled #corn
🌮And inevitable layer of #vegancheese, top and bottom one
🌮
And the secret of crispiness? Just a lot of crashed tortilla chips in each quesadilla !
🇲🇽 Vamos a Mexico!!! 🌱

quesadillas5
quesadillas2