KOKOS KOLAČ

ako ste ljubitelj kokosa, ova torta ga je prepuna… uživaćete!

IMG_20200830_130038-01

LGeneralno, imam problem sa kokosom. Moj muž ga nikako ne voli a po meni jedna od boljih slatkih kombincaija upravo je kokos – cokolada. Ovaj jednostavan kolac ili tortica mota mi se po glavi danima i nedeljama i obzirom da smo imali goste, morala sam da je napravim. Muž se počastio sladoledom – a mi kokos kolačem ili kokos tortom, kako želite da je nazovete….

 

Sastojci su jednostavni, ako već imate kokosovo ulje, potrebno je da kupite jednu konzervu kokosovog mleka. Ovde ne mislim na kokosovo mleko u tetrapaku već na mleko koje se profaje u konzervama i sad se već može naći u svim većim marketima.

 

Da bi imala pun ukus kokosa, koristila sam upraavo nekoliko vrsta istog: u testo sam stavila kokosovo brašno, u preliv ide kombinacija kokosovog brašna i kokosove vode, premazana je kokosovim kremom, a preko svega posuta je tostiranim kokosovim brašnom. Pa ko voli kokos, nek izvoli recept.

 

Za merenje količina za tortu, koristila sam šolju i kolač koji se dobije je za posudu 18*18 cm. u zavisnosti od pleha-posude koju koristite, povećejte ili smanjite mere.

IMG_20200830_124709-01

Potrebne namirnice:

 

KORA:

1 šolja običnog belog brašna

1 šolja integralnog psenicnog ili speltinog brašna

1 šolja kokosovog brašna

1/2 šolje otopljenog kokosovog ulja

½ šolje demerara šećera

1 šolja biljnog mleka

1 kašičica praška za pecivo

3 lanena jajeta (3 kašike mlevenog lana pomešati sa 9 kašika vode i ostaviti da odstoji 10ak minuta)

 

FIL:

2 kašike gustina

Tečni deo iz konzerve kokos mleka

Pola šolje kokosovog brašna potopljenog u šolju vode

po želji – 1-2 kašike demerara šećera

 

PREMAZ

Čvrsti deo kokosovog mleka, konzerve

 

POSIP

 

1/2 šolje kokosovog brašna

IMG_20200830_130220-01

Način pripreme:

  1. konzervu kokosovog mleka staviti u frižider na nekoliko sati pre početka pravljenja kako bi cvrsti sloj očvrsnuo.
  2. 3 kašike mlevenog lana pomešati sa 9 kašika vode i ostaviti da odstoji 10ak minuta
  3. Suve sastojke za koru pomešati, dodati mokre sastojke i laneno jaje, sve dobro izmešati i zatim peći u zagrejanoj pećnici na 180C oko 35-40 minuta.
  4. Potpiti pola šolje kokosovog brašna u jednu šolju vode na 15ak
  5. 5 minuta pre kraja pečenja kore, napraviti fil. Iz konzerve odsuti tečan deo pa dodati u potopljeno kokosovo brašno. Dodati gustin. Pomešati sastojke i kuvati dok ne po provri. Fil ne treba da je previše gust.
  6. Gotovu koru izbušiti, ja sam koristila donji deo okrugle varjace, praviti rupe na svakih nekoliko centimetara.

IMG_20200829_233804

7. Vruću koru preliti vrućim filom, neka se sve sve rupe ispune filom i kora upije što više fila.

8. Hladan kolač premazati stvrdnutim delom kokosovog mleka, od gore i stranice.

9. Na tiganju blago prepržiti kokosovo brašno i posuti preko tortice.

IMG_20200830_125109-01

Uživajte!

 

Vaša Danijela