OMILJENI RAMEN

 

Jako volimo ramen, cini mi se da ga uvek malo napravim 😂 mada bih rekla da je ovo sasvim pristojna kolicina za cetvoroclanu porodicu od kojih je dvoje dece!

ramen 2


🍜

  • Potrebni sastojci:
  • 2 čena belog luka
  • 2cm djumbira
  • kašičica tucane paprike
  • 500g pečuraka
  • 1 srednja tikvica a zilijen
  • 3dcl povrtnog bujona
  • 2 kašičice miso paste
  • 1dcl soja sosa
  • 200 gr bejbi spanaća
  • 20 mahuna mladog graška
  • izdanci mungo pasulja
  • beli deo mladog luka
  • nudle po želji
  • tofu

 

Lista sastojaka može se prilagodjavati vašem frižideru. Prvenstveno mislim na izbor povrća. Nekada ova supica (da je tako nazovem) postaje dobar izbor za kuvanje kada čistite ostatke povrća. Mi volimo pečurke pa su  nam one obavezan sastojak, a uvek ih možete zameniti suvim pečurkama koje dodaju još posebnu aromu ili naravno da koristite više rsta pečuraka.

Tikvica – slobodno dodajte sargarepu secenu a žilijen, kao i crni luk

spanac – odlicna zamena je bakcoj, koji se kod nas naravno ne nalazi baš lako, pa ga možete menjati blitvom, rastanom ili recimo keljom. Odličan dodatak je i korijander ili recimo zeleni deo mladog luka. Ja sam iskoristila sezonu mladog graška kojeg su deca posejala po bašti na sve strane i pobrala mahune koje su prakticno prazne (nema zrna još u njima) i pošto sam ih ubacila na kraju kuvanja ostale su divno hrskave i prelepog svežeg ukusa.

 

Klice mungo pasulja su sada dostupne u prodavnicama, pa iako vam zvuče egzoticno, nadjite njih ili neke druge klice koje naravno možete i sami da uzgojite. Takođe i mispo pastu – skoro svaka radnja “zdrave hrane” je ima, dugo može da stoji u frižideru pa je lepo imati je pri ruci. daje posebnu aromu jelima, rekla bih onu umami notu koja jela čini primamljlivim.

 

Kada se radi o količinama namirnica, i one mogu biti proizvoljne, znači da mozete da stavite i 7 pečuraka, takođe da stavite i više tečnosti, soja sosa ili miso paste.

 

 


🍜

ramen 4

1. Na susamovom ulju (za zamenu ulje od semenki grozdja ili maslinovo) prodinstajte 2 čena sitno seckanog belog luka i 2cm sitno seckanog djumbira. Dodajte i prostohvat tucane paprike (ili vise ako volite ljuce).
2. Kad predivno zamiriše, dodajte seckano povrće koje ste spremili. Kod nas ovog puta šampinjoni i tikvice. Prodinstajte.
3. Nalite vodom (ili povrtnim bujonom) i dodajte 2 kašičice miso paste rastvorene u malo vode. Promešajte i ostavite da se kuva barem 20 minuta.
4.  Dodajte soja sos po ukusu, jos vode ukoliko je potrebno.
5. U međuvremenu spremite nudle. Možete koristiti udon nudle, soba nudle, pirinčane a naravno možete koristiti i tzv magi nudle (one koje kod nas mozete naći u skoro svakoj prodavnici).
6. Pred kraj kuvanja dodajete zeleniš: u mom slučaju to su bile mahune mladog graška, mungo pasulj, mladi crni luk i bejbi spanac. Cim ovo dodate, ringlu možete da ugasite.
7. Nama je dodatak bio i tofu, recept je u pretodnoj objavi.
8. Posluženje: u činijicama, u levoj ruci (ko je dešnjak) držite kinesku kasiku, zahvatite ramen supu a desnom, štapićima, dodate nudle, povrće i tofu u kašiku i sve to srećno posrčete!