PUDING OD PROSA

Bezglutenski slatki dezert ili predlog za doručak 😊 ili laganu večeru

proso

 

Proso ne sadrži gluten i sadrži čak 15% belančevina, a uz to je bogato vlaknima, vitaminima B – kompleksa. Odličan je izvor minerala, jer u njemu ima gvožđa, magnezijuma, mangana, fosfora i kalijuma. Recept koji sledi je u osnovi od prosa, brz je za pripremu, odličan za decu… Puding od prosa!

proso 2

100g prosa preko noći potopite u vodu. Ujutru ga isperite i skuvajte u tri puta više vode. Nek se kuva 15 minuta a zatim poklopite šerpu i ostavite je poklopljenu još 15min.
Proso stavite u blender, dodajte 1dcl biljnog mleka, 1 kašičicu vanile, 1 dcl javorovog sirupa (ili sirupa od urmi). Izblendirajte. Dobijena smesa treba da je glatke konzistencije i kremasta. Ukoliko je potrebno dodajte još malo mleka, ili još zaslađivača i blendirajte ponovo. Smesa ne treba da je tečna!
Nakon ovog opcije su mnogobrojne. Naš puding izgledao je ovako…

Smesu podelite na 2 dela. U jedan deo dodajte 100g coko mrvica i 2 kašike sirovog kakao praha.
U drugu smesu dodajte 100g kokosovog brašna.
U šoljicama ređajte čoko sloj, red banana, kokos sloj i preko brzi čija džem od borovnice.

U osnovnu smesu možete dodavati voće/ukuse po želji!

danijela