RUMUNSKI NAMAZ OD PATLIDZANA

Vojvodina: doseli ti se nova komšinica, pa je Rumunka, pa odmah uz kafu šu-šu I stignemo do recepata I stignemo do rumunskog baba ganuša, kako sam ga ja odmah nazvala, ali ustvari ovaj divni namaz naći ćete pod nazivom pasta de vinete ili salata de vinete. 

RUMUSNI NAMAZ

Osnova ovog namaza je #patlidzan ili vinete na rumunskom koga je potrebno da ispečete ucelo u rerni/grilu. Recept kaže da za seckanje pečenog patlidzana nikad ne treba koristiti metalni nož (kažu da metal menja ukus patlidžana!) nego se drvenim delom udara po njemu, ili drvenim nožem, dakle više se gnječi nego seče. Takav usitnjen patlidzan dobro izmešajte. Na 2 patlidzana potreban vam je jedan osrednji crni luk sitno iseckan, puna kašika suvog začina (koristite zdravu vegetu) ili so I dodaje se majonez po ukusu. Sve dobro ponovo promešajte da se dobije kremasta struktura. Iii – to bi bilo to! U Rumuniji ga služe uz neki tvrdi sir I dobar hleb, a ja mogu da vam potvrdim da je uz ražani hleb I paradajz, savršena kombinacija za doručak.

Moje varijante su za sad: seckana varijanta svega sa kupovnim majonezom – odličan, i izbledirana varijanta sa semenkama suncokreta umesto majoneza (prvo su samlevene semeke sa vodom) – odlična varijanta. Treća varijanta je – pravljenje majoneza od akvafabe i dodavanje patlidzana, e to ću uskoro testirati! Kaže Sanja, da je, naravno, najbolje sa domaćim majonezom.

Mulțumesc – hvala Vojvodino za komšiluk!

 

RUMUNSKI 2

POTREBNO:

– 2 patlidžana

– 1 srednji crni luk

– so / vegeta po ukusu

– 50-70g majoneza