TOFU KAJGANA

JEDAN OD KLASKA VEGAN ISHRANE – TOFU KAJGANA. SAVRSENOG UKUSA A SA MALO PRAVIH ZACINA, POSTAJE SAVRSENA.

TOFU KAJGANA3

Tofu je namirnica koja cini jednu od bitnih stvari u vegan ishrani. To je takozvani sir od soje, i dolazi u nekoliko varijanti: klasičan, dimljeni, sa dodacima orašastih plodova, sa začinima a može biti i različite tvrdoće te po tome razlikujemo i mekani, tvrdi i svileni tofu.

 

 

 

Potrebne namirnice:

– pola glavice crnog luka ili 1 mladi luk

– 4-5 očišćenih i seckanih šampinjona

– pola komada tofua (oko 100grama)

– jedna šaka bebi spanaća, kelja ili nekog drugog zeleniša

– začini: kurkuma, kala namak

– oko 1dcl biljnog mleka

 

1. iseckani luk i šampinjoni izdinstati na maslinovom ulju dok pečurke ne omekšaju.

2. u dubokom tanjiru izmrviti (ili lizgnjeliti vijuškom) kod tofua, dodati kašičicu kala namaka, i pola kašičice kurkume. dodati oko 50 ml mleka pa sve izmešati i dodati u tiganj.

3. mešati dok mleko ne ukuva a zatim dodati zeleniš da svene i ako treba dodati još malo mleka da bi smesa, tj sada već kajgana bila kremastija.

4. Možete posuti seckanim mladim lukom.

 

 

Varijacije su mnogobrojne, od povrća koje koristite (uvek možete koristii bilo koje druge pečurke, papriku, ili neko drugo povrće koje volite ) a i začine možete prilagoditi svom ukusu.

 

Kala namak je crna so, puna sumpora te ovoj kajgani daje pravi “jajasti” ukus. Može da se nabavi i kod nas, obzirom da je koristim u ovom jelu i u još nekoliko indijskih variva dugo traje pa je vredi kupiti.

Drugi začin koji sam koristila je kurkuma a prvenstveno je upotrebim jer kajgani da žućkastu boju.

 

Od začina svakako možete koristiti i biber, slatku papriku, ljutu čili papričicu, neke mediteranske začine… stvar ukusa, eksperimentišite, pa ćete videti šta vama odgovara!

 

 

 

TOFU KAJGANA2