VEGAN GALETA SA BOROVNICAMA, LIMUNOM I CRNIM RIBIZLAMA

Da, pravila sam tri tarta, ali ne brinite, jedan je poklon za rođendan, drugi je za kumu koja je izašla iz bolnice a treći – taj ali ljubopitljivi sa borovnicama i limunom, je za kućnu varijantu :)

 

IMG_20210722_231445_356
  • 300 g speltinog ili integralnog pšeničnog brašna
  • Prstohvat soli i cimeta
  • 1 kašika kokosovog šećera
  • 200g vegan putera, kokosove masti, treća opcija je kokosovo ulje u čvrstom stanju , bilo koje da koristie neka bude iz frižidera, hladno, možete ga iseći na kockice
  • 4 kašike hladne vode (dodavati po potrebi još po jednu)

 

Umešajte suve sastojke a zatim dodajte isečeni vegan puter (kokosovu  mast) i vodu. Mesite rukama dok ne dobijete glatko testo. Nakon ovog odlozite ga u frižider na 20ak minuta da se malo prohladi.

Ovu galetu pravila sam sa vegan puterom jer sam ga imala iz inostranstva, kokosovu mast možete da kupite u Idei i Rodi a kokosovo ulj e- znate već :)

Pek papir pospite brašnom i na njemu razvucite testo kružnog oblilka. Testo treba da je prečnikom veće za 3cm od tacne u kojoj ćete peći tart. Testo premestite u tacnu/ pleh u kom ćete ga peći. Prečnik moje kermičke tacne – 27cm.

Fil – kombinacija za moj tart bile su sveže borovnice, sveže crne ribizle, premaz je bio od  džema od crnih ribiizli, i još tanko sečeni limun sa korom koji je davao divan kontrast slatkoći. Odlično je sa sezonskim voćem (trenutno kajsije i breskve) ali naravno mozete ga puniti voćem koje volite.

Kada tart nafilijute, ivice, tj. visak od 3 cm preklopite preko punjenja – jedan po jedan deo.

Ovaj moj tart je bio manji (pola mere) i nisam imala „viška“ testa te ima jednostavnu koricu samo malo uzdignutu.

 

Pecite u zagrejanoj rerni oko 35-40minuta dok kora lepo ne porumeni. 

javite utiske i do sledećeg recepta, xoxo

danijela