VEGAN PAVLOVA

Oduvek sam bila veći fan šampita nego krempita, šnea, onog starog koji je moja baka mutila ručno sa onom starom mutilicom (govorila je „lupam šne“ i stavljala ga preko damen kaprica, hrskavih puslica… Međutim, kad se prebacite  na biljnu ishranu pomislite – odakle mi sad belanca? Pre nego što se upustite u avanturu zvanu akvafaba, nekoliko pravila koja ce vam olakšati proces… Kad eto, jedno od poslednjih otkrića u kuvarskom svetu  – voda od kuvanja leblebije – magična akvafaba!!!

IMG_20210529_201042-01

 

Svakakve recepte i kombinacije sam isprobala, bio je neuspelih pokušaja da se ne obeshrabrite, umesto Pavlove dobijala sam Eton mess, doneli su mi iz USA cream of tartar jer je polovina recepata tražilo baš taj magični sastojak nedostupan u Srbiji, sa limunom, bez limuna… ma, mnogo pokušaja. Sa ovom jednostavnom verzijom nećete pogrešiti ako pratite ova silna pravila 😊

1.       Kupovna leblebija

Da biste sebi olakšali prvo pravljanje bilo čega od akvafabe, preporučujem vam da krenete od kupovne varijante obarenih leblebija (verovatno konzerva ili tegla)

Akvafaba treba da bude hladna, iz frižidera pre upotrebe.

Pre upotrebe je procedite na sitnoj cetki kako bi se odstranili eventualno sitni delovi leblebija (uglavnom ljuska).

I možete da krenete sa mućenjem.

2.       Akvafaba od leblebija koje sami barite

Kada ste završili sa procesom kuvanja leblebija, savetujem vam dva načina: a) ostavite ih da prenoće u vodi tj akvafabi ili b) ocedite leblebije i ukuvajte preostalu vodu /akvafabu dok se ne smanji barem za trećinu.

Ohladite i procedite, možete na mućenje.

Kako treba da izgleda dobra akvafaba? Pomalo treba da je sluzava, gušća, znači ako je retka, mislim da vam recept neće uspeti.

Opet pravilo: ne mutite je na maksimalnog brzini miksera (kod mene je 4 max, mutim je na 3). Ako je akvafaba dobra, već posle par minuta, umutiće se u slabiji šne a za još dodatnih 5 (zavisi i od miksera) dobićete čvrste vrhove, neće ispadati iz činije ako je okrenete naopačke (test na glavi).

Odavde zavisi koji recept pravite (slano/ slatko), a ja sad prelazim na puslice ili vam osnovu Pavlove torte.

IMG_20210529_200839-01

Recept je jednostavan.

1.       Uključite rernu na 100C.

2.       Potrebno vam je pola šolje akvafabe i cela šolja belog kristal šećera (odnos povećavajte u ovom odnosu 1:2).

3.        Mutite samo akvafabu dok se ne umuti, sa čvrstim vrhovima. Biće vam potrebno do 10 min za to.

4.       Dodajte šećer u nekoliko puta i mutite dok se šećer ne istopi.

5.       Nakon još max 10ak minuta, eto vama vaših pusilica! Smesa treba da ima veoma čvrste vrhove.

Sledeća preporuka:

Bolje pokušajte sa pravljenjem više malih puslica nego sa jednom velikom – veća je verovatnoća da će velika „pasti“. Ako se ipak odlučite za veliku, produžite vreme sušenja za još 20min.

6.       Na papiru za pečenje rasporedite smesu, od ove količine dobijete 6 velikih puslica, vi ih oblikujte kao želite.

7.       Sušite ih (i dalje na 100C) 2 sata. Nakon toga isključite rernu (ne otvarajte je!) i ostavite ih u njoj dok se rerna skroz ne ohladi (znači minimum još 2 sata). Znam, cuirosity killed the cat ali izdržite.

8.       That’s it folks!

9.       Još sad par pravila 😀 čisto da ne pomislite da je to sve. Ako želite da ih ne pojedete odmah, u zatvorenoj posudi na hladnom mestu mogu da stoje 3-4 dana.

10.   Ako hoćete da ih nafilujete, uradite to pre posluženja jer će puslica (gornji sloj) omekšati.

11.   Predlozi za filovanje: umućen kokos krem (tvrdi deo iz konzerve), umućen vegan maskarpone, lemon krema (ili  lemon curd, naravno vegan, imam recept na IG). Moj fil je umućen kokos krem sa rendanom korom limuna i sa pola kašičice cvekle u prahu, zato je tako divne roze boje. Treći sloj, divne voćkice koje stupaju na scenu ovih dana- jagode, trešnje,… ma po želji…

12.   Zamislite, kraj!

 

 

13.   Jednu pojedite bez fila 😊 e sad je kraj priče.